Pariez pe Obama

Zi mare in istoria Americii,alegeri prezidentiale,o placere sa urmaresti cnn sau france 24, cu o energie reala pusa in slujba acestui eveniment... Fara sa fi urmarit desfasurarea de forte-SUA sunt atit de departe de oraselul meu-am citit astazi un articol interesant, pe care-l inserez aici ( cu tot cu reclame :-p) al lui CTP.

De fapt, voiam sa-mi notez denumirile a doua filme pe care le-am vazut duminica si pe care intentionez sa le revad. Unul este "Sa pleci, sa te intorci" (francez, drama,1985) info cu Evelyne Bouix, Jean-Louis Trintignant, Annie Girardot, Françoise Fabian
iar celalalt este " Nu te misca" (italian-spaniol-englez, drama 2004) info cu Claudia Gerini, Sergio Castellitto , alaturi de Penelope Cruz care face un rol de zile mari .


Revenind la Obama, dupa cite am invatat, analizind emisiunile amintite, as zice ca televiziunile il prezinta ca pe un invingator. De aceea am si "votat" cu el: efectul bandwagen in actiune. Ar fi o ipocrizie din partea mea sa spun ca l-as prefera pentru ca este mai tinar, intelectual ori mai destept decit McCaine, cita vreme imi pot inchipui ce armate de specialisti au lucrat pentru cei doi, intr-o tara ca SUA. Ei, bine, echipa lui Obama a fost mai profi (ca sa "ma dau" cu termenii la moda)...Iar efectul bandwagen, pentru cine nu stie, ar fi acela-in interpretarea lui Lazarsfeld -ca oamenii doresc sa fie de partea invingatorului. Cu alte cuvinte, sa fie in "trenul victoriei".

Sa credem ca oamenii de televiziune din SUA nu stiu acest lucru? Greu de acceptat. Cum se poate ca "vox pop" sa arate in mod repetat, pe cnn, ca din 3 optiuni de vot , 2 sunt pentru Obama (a unui negru dar si a unui alb-aspectul nu este de ignorat ) si numai una, destul de putin convingatoare (a unui alb, desigur), pentru McCaine, iar asta in conditiile in care se stie ca asteptarile cu privire la cine va cistiga alegerile influenteaza votul respectiv, nu ma intrebati pe mine! Daca ar fi luate televiziunile la bani marunti, probabil ar raspunde ca nu au oferit stiri despre sansele unui candidat de a cistiga respectiv de a activa astfel predispozitiile latente ale electoratului, insa imaginile pe care le transmit in aceasta zi arata cu totul altceva. Iar imaginile sunt tot vesti! Chiar unele care nu pot fi combatute, nu?

De asta zic ca, in tara democratiei triumfaliste, Obama va cistiga alegerile!
(am spus-o la ora 19:53 :-)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tulcea de alta data...

Voturi albe, voturi naive

Doua articole interesante