Ritualul electoral: farsa organizata de elite

In iunie am avut un sentiment ciudat ca nu am votat. Daca eram in localitate pentru nimic in lume nu as fi ratat evenimentul- asa cum am facut de fiecare data dupa 1989, cu speranta ca demersul meu civic are vreo importanta. Ei bine, astazi sunt localitate dar nu vreausa legitimez cu prezenta mea o activitate care nu mai are o legatura cu cetatenii. Dupa o campanie anemica (ca acum 16 ani, cind nu se stia ce si cum in politica), cind singurul efort al candidatilor a fost sa inmineze niste suveniruri electorale, sa afiseze niste bannere ori sa publice niste promisiuni in care nu crede nimeni, sentimentul de dezamagire fata de activitatea tuturor parlamentarilor nostri - papusi ale masinariei politice paguboase care functioneaza (si) in tara noastra este coplesitor.

Cautind, din curiozitate, pe net care-i sorgintea invitatiei de a lasa votul alb, in semn de protest, chestie absolut absurda si irelevanta pentru procesul electoral (va asigur ca sunt in cunostinta de cauza), am gasit cu totul altceva, un articol publicat pe hotnews in care se arata felul jalnic in care presa audiovizuala a momentului intelege sa-si faca datoria. Aici se arata cum faci sa apari la anumite televiziuni contra a 5000 sau 20000 de euro. Daca ar fi vorba despre achizitionarea timpilor de antena ar fi ok, insa cind este vorba despre publicitate mascata este o mare porcarie, pe care CNA ori asociatiile jurnalistilor ar trebui sa o sanctioneze, daca ar tine putin la obrazul lor. Sper sa nu intrebe cineva "care obraz?! " ca, zau, nu as sti sa raspund.

In ce priveste scrutinul, merita amintit ceea ce a spus Alvin Toffler, acum 25 de ani:

Ritualul linistirii

"Nascut din visurile liberatoare ale revolutionarilor celui de Al Doilea Val, guvernamintul reprezentativ a constituit un uimitor progres fata de formele de guvernamint anterioare, in felul sau un triumf tehnic mai remarcabil decit masina cu abur sau aeroplanul.
Guvernul reprezentativ a asigurat succesiunea lina in absenta unei dinastii ereditare. A deschis canale de reactie inversa intre virful si baza societatii. A creat o arena in care disputele dintre diverse grupuri putea fi solutionate pe cale pasnica.
Legat de criteriul majoritatii si de ideea "omul si votul", guvernul reprezentativ i-a ajutat pe cei saraci si slabi sa obtina avantaje de le tehnicienii puterii care comandau motoarele integratoare ale societatii.Pentru aceste motive, raspindirea lui a fost, in mare, o realizare epocala in istorie, cu efecte civilizatoare.

Totusi, chiar de la inceput, guvernul reprezentativ nu si-a tinut nici pe departe promisiunea(...) Departe de a slabi controlul elitelor conducatoare, mecanismul reprezentarii a devenit unul dintre principalele mijloace de integrare cu ajutorul carora acestea s-au mentinut la putere.
Astfel, indiferent cine iesea invingator, alegerile au indeplinit o importanta functie culturala pentru elite. In masura in care oricine avea dreptul la vot, alegerile au alimentat iluzia egalitatii. Votarea era un ritual de linistire in masa, din cetatenilor impresia ca optiunile se faceau sistematic, cu regularitate mecanica, deci, implicit, in mod rational.Alegerile i-au asigurat in mod simbolic pe cetateni ca ei conduc ca, teoretic cel putin, isi pot "dezalege"conducatorii din moment ce si-i aleg. Atit in tarile capitaliste cit si in cele socialiste aceasta linistire rituala s-a dovedit deseori mai importanta decit rezultatul propriu-zis al alegerilor.
Elitele integratoare au programat masina politica altfel in diversele tari, reglementind numarul partidelor sau manipulind eligibilitatea. Cu toate acestea, ritualul electoral -farsa, dupa parerea unora- a fost folosit peste tot. Alegerile sunt supapa de siguranta pentru protestele venite de jos. (...) "

(fragment din Al treilea val -Alvin Toffler)

Iar, in acest mecanism, ziaristii isi joaca si ei rolul pentru care, desigur, isi primesc argintii.

Este trist cind ramii fara iluzii, nu-i asa?

Comentarii

Anonim a spus…
Nu e trist cand ramai fara iluzii. E trist cand viata e cladita doar pe iluzii. Iluziile se pot pierde sau se pot inlocui. Fa-ti iluzii care sa te aibe pe tine la baza nu pe "ei" atunci vei avea mai putine motive sa fi dezamagit/a
Luciana a spus…
Iluziile mele erau legate de corectitudinea presei, de respectarea deontologiei profesionale ori de faptul ca participarea ta, ca bun cetatean, la "viata cetatii" conteaza...Ma iluzionam si cu faptul ca barbatii acestei tari -politicienii- se gindesc si la binele public nu numai la prosperitatea personala...

Dar stii, pina la urma, faptul ca ne putem exprima public in acest mediu virtual, ca iata, schimbam idei, fara sa ne cunoastem, arata ca "al treilea val" a atins si Romania. Si asta este un motiv de speranta (si) pentru viitorul tarii noastre.
Ma bucur ca te-am intilnit, Cristian!
Anonim a spus…
Imaginea despe presa poate fi deformata. Presa a fost acum multi ani (1920-1940) un instrunent de informare. In momentul asta pe langa autoproclamata eticheta de "a patra putere in stat" presa este o adunatura de oameni in marea lor majoritate "ieftini" care lucreaza la fel ca orice strungar la strung si au o norma de "pupicuri" in zonele sensibile ale patronatului.
Politicienii (numiti de tine "barbatii acestei tari") nu sunt decat instrumente ale propriilor interese sau in cel mai rau caz, instrumente ale intereselor altor "printi ai intunericului". Nu te mai raporta la ei. Esti mult mai importanta!
Luciana a spus…
Presa a fost un instrument de informare si de atitudine si in perioada cind am cunoscut-o eu, imediat dupa revolutie (da, stiu ca nu a fost o revolutie, insa noi asa credeam si asa simteam...era starea noastra de gratie). Mi-e greu sa inteleg cum, in 18 ani, a pierit saminta jurnalistului onest. Vreau sa cred ca nu mai reusesc eu sa-i gasesc pe ziaristii adevarati ori ca s-au refugiat-cu totii-in virtual...

Postări populare de pe acest blog

Tulcea de alta data...

Voturi albe, voturi naive