Voturi albe, voturi naive

Iata ca eu nu am auzit de posibilitatea de a da "votul alb", in semn -chipurile- de protest, decit in ziua votarii cind soacra-mea, in dorinta ei nestramutata de a aduce binele omenirii, auzind ca nu vreau sa merg pina la sectie, mi-a sugerat sa "protestez" astfel. In scurt timp, ca la un facut, am auzit si la radio stirea si, zau, nu mi-a venit a crede. Pe Pirvulescu il stiam om serios. Nu ca as fi citit cu mare atentie Legea electorala insa am experienta participarii in comisiile electorale si nu-mi pot inchipui situatia in care "albele" sa aiba vreo relevanta. Nu de alta, dar nu se poate discerne daca "albul" a rezultat din lipsa ochelarilor vreunei babe care nu a nimerit foaia ori din lipsa cernelii pe stampila (ca s-au mai intilnit cazuri) sau -dupa indemnul pirvulescian- dintr-o adinca reflectie protestatara.
Asadar, sa mergi la votare si sa dai votul alb=vax albina. Basca faptul ca deschizi o frumoasa cutie a Pandorei sau, altfel spus, ischitesti ochiul raului (si partizan politic, membru in comisia de votare) de a pindi cu lacomie orice prilej de a stampila el, mai bine, albul (si naivul) vot al tau.

Ei, insa astazi, subiectul a fost discutat cu aprindere la birou unde noi, inginerii, ne dadeam cu parerea daca initiativa lui Pirvulescu a avut vreun rost. Si da-i si combate si fiecare cu juristul lui (ca mi-a zis mie X, ca "albele" s-au luat in calcul si au scazut procentele alesilor), sa ne luam de par si nu altceva. In final, nici eu nu convinsesem pe nimeni dar nici nu ma lasasem convinsa. Semn ca, mai nou, dialogul surzilor din virtual se intinde si in viata reala iar adevarul nu sta in gura celui care-l pronunta ci in urechea celui care vrea sa-l asculte.

Insa unde-i lege nu-i tocmeala (repet, eu mi-s injiner si nu jurist...caci, daca ar fi dupa ei, si tabla inmultirii ar fi obiect al negocierii) asa ca iata citeva definitii din Legea 35/2008:
art.45,al.13 - Sunt voturi albe buletinele care nu au aplicată ştampila „VOTAT”. Aceste buletine nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.
art47,al.2 - (...) Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară sau de colegii uninominale în care candidaţii partidelor politice (blabla) au obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, calculat după cum urmează:
a)pentru Camera Deputaţilor, 5% din voturile valabil exprimate pe întreaga ţară...etcetc
blabla, pina la art. 48, ca sa inchei, unde se scrie in al. 11) - În prima etapă, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral potrivit art. 47 alin. (2) şi care au obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Nicaieri nu se pomeneste de voturile albe, in calcularea procentelor electorale. Asa cum am aratat, in stabilirea pragului electoral se vorbeste despre voturile valabil exprimate (si "albele" nu intra in acest calcul) iar, pentru stabilirea majoritatilor (imi cer scuze ca ma repet) tot voturile valabil exprimate cinta partitura.

Si-atunci, intreb si eu, ca o bloggerita incepatoare, cum se poate ca "albele" sa apropie psd de victorie, cum afirma dl Morar (iarasi, o persoana a carei inteligenta o respectam) aici ?
Dintre atitia analisti, politologi, oameni cu stare si cu carte, nici unul sa nu fi citit pirdalnica de lege?

Iar (nu ma pot abtine sa pun o ultima intrebare) daca n-ar fi fost ascultata chemarea de sirena a dlui Pirvulescu, care ar fi fost, pina la urma, procentul real de participare la vot?!?

Comentarii

Anonim a spus…
Observatia ta cu voturile "valabil exprimate" este corecta. Insa nu cred ca cineva [nici Morar] s-a referit in vreun fel la faptul ca voturile albe se aduna la voturile valabil exprimate, singurele voturi care sunt luate in calcul pentru atribuirea mandatelor. Eu, la randul meu, ma refeream la voturile albe ca la un vot "exprimat", deci nu "valabil exprimat", pentru ca diferenta este semnificativa. Deosebirea fata de cei care n-au fost la vot ["electoratul tacut" cum se spune] este ca cei care au votat alb sunt alegatori activi, care merg la vot chiar si atunci cand partidele nu le ofera o optiune viabila. Nu este o naivitate, ci exprimarea vointei lor de a participa la alegeri si de a le fi luata in considerare parerea.

Ar mai trebui spus ceva. Votul alb este intr-o buna masura si confirmarea ca pentru multi dintre alegatori [10% din cei prezenti la vot] a fost de facut o alegere intre doua rele [sau rauri] relative, nu un rau absolut si un rau acceptabil [cum incearca Ioan T. Morar sa spuna, ca de argumentat nu l-am vazut in vreun fel]. Daca nu ar fi fost asa sunt sigur ca multi ar fi votat cu partidul "care trebuie" [iarasi, care o fi ala, ramane de stabilit], in loc sa le respinga toti candidatii in bloc.
Luciana a spus…
Dromichaetes,votul alb exprimat -in opinia mea - nu este relevant. Dovada, nici nu s-a mai vorbit de el. In schimb, o mare necunoscuta ramin cei care nu s-au prezentat la urne. Isi poate inchipui cineva ca 60% din populatie este total ne-interesata de politica?! Sau ca nu-i pasa de viitorul tarii in care traieste??
As zice, dimpotriva, ca politicienii vremii nu au facut minimul efort de a motiva populatia, de a le arata oamenilor de ce votul lor conteaza (lucru realizat in campaniile anterioare)si s-au multumit cu pomenile electorale ori cu dezbaterile televizate, lucru care a jignit inteligenta celor mai multi.

De aceea am scris postul anterior, pentru a nu mai fi culpabilizati cei care au lipsit de la votare(lucru des intilnit pe forumuri)iar, in ceea ce priveste interventia dlui Morar, tot nu am inteles de ce voturile albe au favorizat psd-ul...(inca o dovada ca idealismul ramine tinta manipularii)
Anonim a spus…
Pai suntem pe aceeasi lungime de unda. Motivele pentru care partidele nu au motivat alegatorii la urne nu sunt multe: in primul rand frica de uninominal s-a tradus printr-o frica de electorat. Calculul a fost unul simplu: de ce sa-ti bati capul cu adusul oamenilor la vot cand nu stii cum vor vota, cand poti sa te bazezi pe nucleul dur al partidului tau [care te voteaza orice-ar fi]?

Daca iti aduci aminte in campanie a inceput cam dupa 10 noiembrie sa se vorbesca de faptul ca romanii vor vota politic [insemnand ca vor vota nu atat candidatul, cat partidul]. Eu am ramas masca la faza asta, pentru ca insemna practic un divort destul de straveziu de principiul votului uninominal: ONP, "Omul, Nu Partidul".

Cum probleme cu candidatii au avut toate partidele, nu numai PSD sau PNL, rezulta ca nici PD-L nu a avut un interes prea mare sa scoata oamenii la vot. Ma refer la cei care sunt educati si judeca intr-adevar critic si, cum spune [intr-un mod nefericit] Morar, sunt fitzosi. Mesajele de chemare la vot care au venit duminica nu au fost adresate acestor oameni [care au fost mai degraba jigniti continuu], ci unui tip de alegatori fundamentalisti, pentru care argumentele nu joaca un rol prea mare si care ar fi votat cu PD-L in orice conditii [cu conditia sa ajunga langa o urna de vot].

Cat despre ce spune Morar referitor la voturile albe care ar fi inclinat balanta pentru PSD - tu ai vazut sa fi adus vreun argument pana acum? Ca eu nu am vazut.
Luciana a spus…
Eu nu l-am urmarit pe Morar, am ajuns la el dind un search pe google pe tema voturilor albe. Si, intr-adevar, acum observ ca prefera interventiile scurte, de impact, fara argumente.

Dar marele cistig este ca am avut acest schimb de replici aici.O discutie civilizata este intotdeauna o placere. :-)

Postări populare de pe acest blog

Tulcea de alta data...

Doua articole interesante