referat - Teoria comunicarii

De cind ma tot specializez eu in comunicare cu atit comunic mai greu. Paradoxal, nu-i asa? Totul se scufunda in deja-vu, parca nimic interesant nu as avea de spus, nimic care sa nu se fi zis inainte...dar cine sunt eu, frate, sa judec? Iata ca am frunzarit astazi blogurile amicilor , ba chiar si citeva premiate la roblogfest si brusc am avut chef sa continui aici povestea, macar cu referatele realizate prin decembrie (intru sprijinul bobocilor comunicatori, dar si lenesi, care vor googali peste vreun an, in speranta inspiratiei pentru mapa de realizat la "teoria comunicarii"). Pun aici citeva, care mi-au asigurat o nota buna la materia prof. Vasile Tran.

**********


ZVONUL

Alegeţi un zvon pe care l-aţi identificat ca atare în mass-media; analizaţi-l prin prisma următoarelor variabile:
- funcţie,
- categorie,
- conţinut,
- rezultat (dacă poate fi identificat).

***
Zvonul selectat din “faptul divers”al ediţiei online a revistei Cancan este următorul:


Elena Udrea foloseste creme cu extract de aur si caviar
Alina Alexandru
Simbata, 29 Decembrie 2007
Respect. Cea mai sexy femeie din politica romaneasca este clienta fidela a unor produse cosmetice de lux


http://www.cancan.ro/2007-12-29/Elena-Udrea-foloseste-creme-cu-extract-de-aur-si-caviar.html

Deşi, după 18 ani de la revoluţie, presa din România este mult mai reţinută a mai lansa „evenimente senzaţionale” de genul celui cu „găina care a născut pui vii”, de la începutul anilor ”90, încă sunt publicaţii care s-au specializat în astfel de ştiri care conţin elemente semnificative pentru a putea fi încadrate în categoria zvonului.
Dintre definiţiile prezentate în cursul „Teoria comunicării”, se poate spune că ştirea potrivit căreia „Elena Udrea foloseşte creme cu extract de aur şi caviar” este „produsul importanţei şi al ambiguităţii” (zvonul, după T.Shibutani) şi mai puţin „un enunţ legat de evenimente la zi, destinat a fi crezut,colportat din om în om, de obicei din gură în gură, în lipsa unor date concrete care să ateste exactitatea lui” (Zvonul, după Allport şi Postman). Totodată, foarte exactă, în cazul de faţă, pare definiţia lui Cătălin Zamfir şi Lazăr Vlăsceanu , respectiv „o afirmaţie prezentată drept adevărată fără a exista posibilitatea să i se verifice corectitudinea” şi parţial potrivită pare definiţia lui Peterson şi Gist, „ o relatare sau o explicaţie neverificată care circulă din om în om şi este legată de un obiect, un eveniment sau o problemă de interes public”.

În speţă, avem de-a face cu o persoană publică, destul de controversată, despre care se face o afirmaţie, prezentată drept adevărată, fără a exista posibilitatea să i se verifice corectitudinea. Nu ştim, de exemplu, dacă persoana foloseşte astfel de creme, nu ni se arată nici un document care să ateste achiziţionarea acestui produs din magazin de către persoana în cauză şi nici nu avem de unde şti dacă aceste creme există . „Extractul de aur” este chiar o contradicţie în termeni, câtă vreme dicţionarul enciclopedic oferă definiţia extractului: „produs preparat prin concentrarea soluţiilor extractive obţinute din diferite materii vegetale sau animale, proaspete sau uscate”. Dacă admitem că extractul din aur ar putea fi considerat o pulbere din aur, este greu de imaginat cum ar putea combate acesta efectul îmbătrânirii. Cel puţin dacă nu vorbim despre mumii.
La fel, despre „extractul de caviar” nu putem afla altceva de la ziarista decât că are „toate elementele necesare întreţinerii pielii şi creşte secreţia de colagen” iar, pentru a da autenticitate aşa-numitei informaţii, se oferă două numere: preţul per cantitate. Iar aceasta, probabil în speranţa că nimeni nu va lua calculatorul în mână să verifice dacă nu cumva este chiar mic preţul cremelor, la cantitatea respectivă a “produselor de lux”, extractele de aur şi caviar.

Zvonul prezentat mai sus are dubla funcţie de a explica şi de a atenua anumite tensiuni emoţionale, mai ales că de numele Elenei Udrea se leagă o serie de scandaluri urmărite de opinia publică, unele dintre ele cu consecinţe importante în viaţa politică românească din ultima perioadă.
“Elena Udrea foloseste creme...” se încadrează în categoria zvonurilor care provoacă disensiuni. Nu întâmplător numele ei este asociat cu cel al Monicăi Columbeanu, alt personaj public controversat. Acest zvon incită la un comentariu moral, la opinii personale şi la reacţii emoţionale. Oferind un impuls pentru consumarea relaţiilor sociale şi pentru întărirea legăturilor de prietenie, vecinătate sau de rudenie,aşa cum explică Jean Noel Kapferer în cartea “Zvonurile” (Ed. Humanitas,1993),zvonul, având drept subiect o terţă persoană, “favorizează stabilirea următoarei relaţii: evaluarea acelei persoane în cadrul unei discuţii comune înseamnă implicit recunoaşterea unei asemănări de opinii între cei doi participant la discuţie şi deci întărirea legăturilor dintre ei pe seama terţei persoane”. Este uşor de imaginat cum acest subiect va fi reluat dimineaţa, la cafea, de femeile interesate de divele politicii româneşti.
Şi în lansarea acestui zvon s-a ţinut seama de aşteptările grupurilor umane faţă de situaţia problematică pe care o traversează. Dacă excesele conducătorilor sunt trecute uşor cu vederea de către români, extravaganţele femeilor din preajma acestora sunt motiv de teamă şi anxietate. O dovadă, glumele create înainte de “89 pe seama Elenei Ceauşescu erau mult mai acide decât cele puse pe seama lui Ceauşescu. În cazul Elenei Udrea, mesajul a fost lansat cât mai apropiat de ceea ce a dorit populaţia feminină să afle în acel moment, respectiv viaţa luxoasă în care trăieşte. Se remarcă amplificarea proporţiilor, a semnificaţiilor şi detaliilor. Se vorbeşte despre “obrazul subţire...”, “bani grei din buzunar” , “buzunarul plin”, “lux”, “caviar” şi “aur”. Un zvon în care s-ar fi comunicat ca Elena Udrea işi cumpără haine de la second-hand nu ar fi fost deloc credibil.

Deşi textul analizat are elementele pentru a fi considerat un zvon, sunt supratitlurile şi subtitlurile care ne conduc înspre propaganda: “Elena Udrea dovedeşte că este abilă şi într-ale frumuseţii” , “ Respect! Cea mai sexy femeie din politica românească este clienta fidelă a unor produse cosmetice de lux”. În sprijinul acestei afirmaţii vine şi poza, inedită pentru un politician.
Dacă asta s-a intenţionat în articolul cu pricina, ar fi fost interesant de studiat ce efect a avut asupra cititorilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tulcea de alta data...

Voturi albe, voturi naive

Ritualul electoral: farsa organizata de elite