Cu tunurile, pe functionari!

Motto: "Eu câştigam cam de 10 ori mai mult decât câştig acum şi de aceea am şi o viziune totalmente diferită de a majorităţii jurnaliştilor din presa română care cred că în administraţie trebuie să lucrezi ca sfânt, ca patriot, pe foarte puţini bani. Asta mi se pare o aberaţie incredibilă. Să auzi ziarişti care sunt plătiţi cu 15.000-20.000-30.000 de euro pe lună susţinând chestia asta, îţi vine să intri un pic în televizor şi să le bagi degetul în gură!"
(jurnalistul Liviu Mihaiu -guvernator al Rezervatiei Biosferei delta Dunarii)



Iata c-am trait si ziua sa vad identificat dusmanul natiunii. Cine credeti? Functionarul public, nimeni altul.
Frustrarile si spaimele populatiei, incompetentele manageriale, criza economica si viitorul incert, toate au ajuns, in constiinta publica a avea un singur vinovat: birocratul. Da, functionarii sunt de vina ca nu merge economia. S-a gasit tapul ispasitor si toata lumea este multumita. Stie acum pe cine sa arate cu degetul. Iar mass/media o face copios, in ultima perioada.

Un singur glas spunea ieri, cu totul altceva, in Adevarul- Liviu Mihaiu,in calitatea lui de guvernator, desi speech-ul era al jurnalistului. Un ziarist chivernisit, dupa anii de la Academia Catavencu si dupa talk-show-urile de la TVR1.
O fraza m-a uns la inima, pentru ca exprima un mare adevar: " Şi problema se reduce din nou la lipsa de sinergie a instituţiilor care alcătuiesc statul şi societatea. Suntem un popor care ne mâncăm în fiecare zi unii pe ceilalţi, iar instituţiile statului fac acelaşi lucru pe care-l fac oamenii care le populează. Aşa cum ne comportăm ca indivizi, ne comportăm şi ca instituţii. Deci instituţiile din acest stat nu lucrează unele pentru altele. În general, românii urăsc statul după ce le-a făcut timp de 50 de ani, dar românii sunt de două feluri: români din afara statului şi români din interiorul statului. Şi unii, şi ceilalţi îl urăsc! De aceea, statul, la ora asta, nu funcţionează cum ar trebui. (...) Constituţia americană, scopul guvernării este să facă un popor mai fericit. Se stipulează, se vorbeşte despre fericire în Constituţia americană. Aici nimeni nu vorbeşte despre aşa ceva. Este o ciomăgeală continuă. Nu aveţi impresia că trăim în mijlocul unui popor nefericit?"

De altfel, multe lucruri interesante spune Mihaiu, care -de cind este guvernator- vede altfel lucrurile si a scos bannerele cu "Bine ati venit in patria braconierilor", instalate in Tulcea de Asociatia "Salvati Dunarea si Delta" in care activa.
Tulcean fiind, cu un ochi rideai si cu altul plingeai vazind mesajul, insa iata ca a vazut si Mihaiu cum stau lucrurile, "din interiorul sistemului"...
Ramine sa-i "bagam in sistem" si pe restul jurnalistilor si-atunci interventiile lor mediatice vor fi mult mai obiective.

In conditiile in care Romania pare o barca fara cirmaci in viltoarea crizei mondiale, sa distragi atentia publicului de la aceasta mare problema aratind cu degetul inspre functionarimea cu o medie a salariilor de 1000 de lei mi se pare ilar. Ideea excelentilor manipulatori ( caci excelam si noi prin ceva, iata) este inteligenta, mai ales ca fiecare s-a ciocnit cu o functionara artagoasa la vreun ghiseu ori cu obtuzitatea altuia la vreo primarie...
Ce se uita insa este ca functionarii publici au chipul si asemanarea conducatorilor lor. Asadar, populatia a ales capii birocratimii in care se da acum cu pietre. Dar este prost vreun ziarist sa vada si dincolo de virful propriului sau nas? Ori dincolo de miile de euro pe care-i cistiga?

Iar, apropos de mii de euro, talk-show-ul "Nasului" de joi, 5 februarie a.c., cu invitatul Emil Boc, caruia Radu Moraru ii dadea sfaturi de o rara competenta administrativa, mi-a intors stomacul.

La 20 de ani de la revolutie, pe mina cui ai incaput, Romanie?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tulcea de alta data...

Voturi albe, voturi naive

Doua articole interesante