Bulgaroi cu ceafa groasa

Reiau aici povestea cu "Umul alb lung", pentru ca mi s-a parut partea cea mai haioasa a brosurii lui Alexandar Lambov, dedicata "matusei sale - pictoarea din Balcic, Maria Lambova- cu plecaciune! " :-p


Intrucit mi-e foarte lene s-o iau de la capat cu scanarile (altele, decit cele 6 pe care le avem aici), iata cum isi incepe povestirea maestrul:
"Scopul prezentei inscris (nota- voi pastra aici redactarea originala, cu tot cu dezacorduri :-) este a lumina istoria adevarata a Castelului "Tenha yuva" (Cuibul linistit) linga Balcic, utilizind fapte adevarate si amintirele contemporanilor. A curata de greselele ingramadite pe anurile trecute, naive si pina la prostute, prezentari nihiliste, care citeodata cu usurinta si fara simt de raspundere se servesc publicului turist curios, care viziteaza acest colt adorabil al pamintului bulgaresc. Cred ca examinind, desi superficial , resedinta reginei romana Maria la Balcic, va aduce un aport sensibil la istoriografia Orasuluiu alb din timpul ocupatiei romana.
Sunt mindru a stabili ca locuitorii orasului Balcic pe vremurile acele, desi a uimi admirabilitatea hailaifului ( :-p) raman, niciodata nu s-au oprit de a se numi bulgari.




















Asadar, dupa ce au adus filoxera la "Cuibul linistit" , cumparind paminturile din zona, au "violat" oraselul prin construirea rezidentei regale, au speriat locuitorii cu "umul lung alb"si au facut alte si alte istorii neplacute si homosexualiste :p , romanii -dupa cum imi dau eu seama - au fost o prezenta impresionanta si de neinteles pentru locuitorii din Balcic.

Din nefericire, singura carticica de vinzare la Balcic este aceasta brosura. Miile de vizitatori ai Castelului isi fac aceasta idee despre romani si Romania iar lamb-ov nu pare miel ...chiar dimpotriva :-)






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tulcea de alta data...

Voturi albe, voturi naive

Doua articole interesante